Virtueel met een 3D-bril of met je smartphone 500 jaar terug in de tijd naar klooster Ter Apel. Binnenkort is dat mogelijk dankzij een project van Museum Klooster Ter Apel. Met virtual realitybrillen en projecties in het museum krijgen bezoekers beelden te zien van de geschiedenis van het klooster, het middeleeuwse kloosterleven en het gebied Westerwolde. Buiten het museum zijn de beelden via de smartphone te bekijken.
Virtuele omgeving
De bedoeling van het project is het klooster digitaal toegankelijk te maken. In totaal kost het project € 240.000. De provincie draagt hier € 25.000 aan bij. De komende tijd wordt een virtuele omgeving ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van historisch onderzoek. Ook komt er een game die bezoekers op hun smartphone kunnen spelen op het kloosterterrein. Verder wordt een educatief programma ontwikkeld met een korte speelfilm. Hiervoor wordt samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen en de gemeente Westerwolde.
Onderwijs
Delen van het programma voor bezoekers worden vrij toegankelijk via internet. Ook docenten en leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het middelbaar onderwijs kunnen hier gebruik van maken. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met een educatieve uitgeverij.
Goed bewaard
Het klooster in Ter Apel dateert uit 1465 en is een van de best bewaarde middeleeuwse kloosters in Nederland. Het klooster verkeert nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat en ligt in een fraaie groene omgeving in de streek Westerwolde.
Bron: Provincie Groningen