Het laatste overzichtsboek over dit unieke gebied, dat in 2013 is uitgeroepen tot een Europees en Global Geopark, stamt uit 1970. Er zijn in de afgelopen vijftig jaar wel een aantal deelboeken, routeboekjes en andere publicaties gemaakt maar een boek waar het grote verhaal in wordt verteld heeft lang op zich moeten wachten. Op 28 oktober is het zover en verschijnt het publieksboek De Hondsrug – Landschap van eeuwen, dat wordt uitgegeven door Stichting Het Drentse Landschap.  

 

In het vlakke noorden van Nederland liggen vier kaarsrechte heuvelruggen naast elkaar. De Hondsrug is de langste en hoogste van de vier. Dit landschap is het product van de ijstijden.

Het boek laat de fascinerende prehistorie van de Hondsrug zien, een van de oudst bewoonde plekken van Nederland. Er zijn weinig gebieden waar zoveel prehistorische sporen liggen als in het Hondsruggebied. Er leefden neanderthaler-jagers toen de laatste ijstijd nog moest beginnen. Bijna alle hunebedden vind je in het Hondsruggebied. Behalve een unieke geologie en een lange prehistorie heeft het Hondsruggebied ook een jongere geschiedenis vol verhalen.

 

In 2013 is het Hondsruggebied (dat het gebied van Coevorden en Emmen tot aan de stad Groningen beslaat) uitgeroepen tot een Europees en Global Geopark. Daarmee is het Hondsruggebied het eerste Geopark van Nederland. Wereldwijd zijn er meer dan 150  Geoparken. Geoparken hebben als kenmerk dat ze een bijzondere ontstaansgeschiedenis hebben in combinatie met het culturele- en natuurverhaal. Sinds 2015 zijn alle Geoparken in de wereld toegetreden tot een nieuwe UNESCO categorie. Vanaf dat moment heet het gebied Hondsrug UNESCO Global Geopark. In het gebied zijn zes gemeenten vertegenwoordigd en twee provincies. Toch is het verhaal over het gebied nog niet voldoende bekend. Dit boek moet daar verandering in brengen.

 

Na boeken over de Reest en het Hunzedal is dit het derde publieksboek van Het Drentse Landschap over bijzondere gebieden in Drenthe. Bij het maken van De Hondsrug – Landschap van eeuwen, werkte Het Drentse Landschap nauw samen met De Hondsrug UNESCO Global Geopark en het Hunebedcentrum in Borger. Het boek is tot stand gekomen met behulp van vele partijen.

 

Het boek telt 352 pagina’s en heeft een formaat van 26 x 26 cm. Bertus Boivin schreef de teksten, Hans Dekker en Alle Oldenbeuving maakten de meeste foto’s en Albert Smit van Ga Creatief Meppel deed de vormgeving. Verkrijgbaar via de webwinkel van Het Drentse Landschap, bij het Hunebedcentrum en diverse Drentse en Groningse boekhandels.