Schaapskooi Ruinen

Tot 14 mei a.s. kunnen weer projecten en initiatieven worden voorgedragen voor de Harry de Vroome-penning. De Harry de Vroome Penning wordt tweejaarlijks uitgereikt aan inspirerende projecten of initiatieven die bijdragen aan de ontwikkeling van het landschap in Drenthe. Centraal daarbij staat een duurzame kwaliteitsverbetering van het landschap. Dit kan gaan om landschappelijk goed ingepaste projecten, gebouwen/bouwwerken of infrastructuur.

 

Door de maatregelen rond het Coronavirus heeft de werkgroep van de Harry de Vroome Penning de geplande uitreiking van de tweejaarlijkse prijs in 2020 afgelast en verplaatst naar 2021. Inzendingen die zijn ingediend voor 2020 zullen meegenomen worden in de beoordeling van dit jaar. Nieuwe inzendingen zijn echter welkom.

 

Over Harry de Vroome

Harry de Vroome werkte als consulent landschapsbouw bij Staatsbosbeheer in Drenthe. Zijn hele leven stond in het teken van de natuur en het landschap. Ondanks dat het landschap aan allerlei veranderingen onderhevig was, wist Harry de Vroome door zijn ontwerpende inbreng het landschap zijn vorm te laten behouden en zijn schoonheid te laten zien. In het Drentsche Aa gebied bijvoorbeeld heeft hij weten te voorkomen dat er rigoureuze ingrepen zouden plaatsvinden. Zijn inspirerende ontwerpende kracht was een voorbeeld voor velen die zich met het landschap bezighielden en houden.

 

Onder het motto ‘Landschap als blijvende bron van inspiratie’ tracht Het Drentse Landschap zijn gedachtegoed levend te houden. De Harry de Vroome Penning wordt door stichting Het Drentse Landschap uitgereikt op advies van de Werkgroep Harry de Vroome. Hierin zitten vertegenwoordigers van DAAD architecten, Stichting Het Drentse Landschap, Landschapsbeheer Drenthe, Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Drenthe en Staatsbosbeheer. Ook landschapsarchitect Frans Beune en kunstenaar Siemen Dijkstra maken deel uit van de werkgroep.

 

Categorieën

Uitgangspunt voor het toekennen van de prijs is dat de belangen van natuur, landschap, erfgoed, kunst en architectuur in Drenthe gediend moeten worden met het accent op de ruimtelijke aspecten ervan.

Er zijn twee categorieën, te weten:

 

  1. Prijs voor een toonaangevend en inspirerend idee, project of initiatief dat bijdraagt aan de ontwikkeling van het landschap, de natuur en/of het (culturele)erfgoed in Drenthe
  2. Aanmoedigingsprijs als beloning voor een jong, inspirerend en vernieuwend initiatief

 

Tot 14 mei a.s. kunnen projecten, ideeën of initiatieven die in aanmerking komen voor de penning 2021 voorgedragen worden. Op de website www.drentslandschap.nl/harry-de-vroome is meer informatie te vinden over de criteria waaraan de inzendingen moeten voldoen. Hier is ook een formulier te downloaden dat gebruikt moet worden voor het aandragen van de projecten of initiatieven.

 

Eerder winnaars van de Harry de Vroome penning

 

  • 2018 – Stichting Drents Heideschaap voor de nieuwbouw van de schaapskooi in Ruinen.
  • 2016 – Landschapsarchitect Aleks Droog van Parklaan Landschapsarchitecten voor de geluidwal langs en het ecoduct over de A28 ter plaatse van het Dwingelderveld.
  • 2014 – Architect Cor Kalfsbeek en landschapsarchitect Ank Bleeker voor hun samenwerking bij de realisatie van nieuwe landgoederen in Drenthe.