Dit is een activiteit van IVN Vries:
De wandeling onder leiding van een deskundige IVN gids duurt ca. 1,5 uur. Goed schoeisel wordt aanbevolen.
Ingeklemd door de zuideres van het dorp Yde en het voormalig grote heideveld ten noorden van Vries ligt het beekdal van de Runsloot.
De Runsloot is over een lengte van ongeveer 1500 meter niet gekanaliseerd. Zodoende is er sprake van een vrij meanderend beekje. Het beekdal heeft door het voorkomen van talloze houtwallen, zandwegen en hakhoutbosjes een zeer besloten karakter. In cultuurhistorisch opzicht is het een voorbeeld van een gaaf, kleinschalig beekdallandschap.
In 1996 werden enkele bouwlandpercelen aan de noordzijde omgevormd tot natuur en aan het reservaat toegevoegd. Al vrij snel doken hier zeldzame plantjes op zoals dwergvlas, draadgentiaan en zonnedauw. Uit de vele archeologische vondsten die in en nabij dit gebied gedaan zijn, blijkt dat de bewoningsgeschiedenis tot ver in de prehistorie teruggaat.
In een veentje op de westflank van het beekdal is een veenlijk gevonden, daterend uit de IJzertijd. Dit veenlijk, beter bekend als ‘het Meisje van Yde’ is te zien in het Provinciaal Museum in Assen.