Het Spaarbankbos is afgelopen week druk bezocht door 220 basisschoolleerlingen uit de gemeente Hoogeveen. Tijdens de tocht door het bos keken ze door de ogen van een natuurbeheerder en -onderzoeker. Hoe gaat het met het bos? Welke planten en dieren leven er in het Spaarbankbos? Wat hebben zij nodig? De natuurspeurtocht werd aangeboden door IVN en Het Drentse Landschap. De aftrap vond plaats in aanwezigheid van wethouder Gert Vos van de gemeente Hoogeveen.

Spaarbankbos

Het Spaarbankbos dankt haar naam aan de Spaarbank van Hoogeveen, die het gebied ruim honderd jaar geleden kocht. Als nieuwe natuurbeheerder besloot de Spaarbank om er een bos te planten. Zo kon er hout worden gekapt en geld worden verdiend. Stuifzand en heide veranderde in een mooi wandelbos. Het Spaarbankbos werd verkocht aan de gemeente Hoogeveen, die het in 2014 weer doorverkocht aan Het Drentse Landschap.

Samenwerking IVN Noord en Het Drentse Landschap

Het Drentse Landschap en IVN Noord werkten nauw samen om dit project aan te kunnen bieden. IVN ontwikkelde de tocht en vrijwilligers van Het Drentse Landschap begeleidden de schoolgroepen. Het Drentse Landschap vindt het belangrijk om de bewoners van Hoogeveen mee te laten genieten van dit mooie bos. IVN verzorgt in de gemeente Hoogeveen jaarlijks aan bijna alle aanwezige basisscholen diverse natuur en duurzaamheidsprojecten. De excursie viel tegelijk met het schoolproject bomen, waar maar liefst 15 basisscholen van Hoogeveen op dit moment aan werken.