< Terug naar resultaten

Rondleidingen authentieke havezate Oldengaerde

  • -
  • 08 september t/m 09 september Vanaf 10:00 uur
Rondleidingen authentieke havezate Oldengaerde

Contact

Rondleidingen authentieke havezate Oldengaerde

Begin september krijgen bezoekers voorlopig de laatste kans om de havezate Oldengaerde in authentieke staat te bezichtigen. Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 8 en zondag 9 september a.s. kunt u gratis mee met een rondleiding door dit historische gebouw. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via aanmelden@drentslandschap.nl.

Een kijkje in en rond Oldengaerde is de moeite waard! Van oorsprong was Oldengaerde één van de achttien havezaten in Drenthe. Inmiddels resteren nog maar zeven havezaten, waarvan Oldengaerde één van de best bewaarde exemplaren is. Oldengaerde is normaliter gesloten voor publiek, maar tijdens de Open Monumentendagen 2018 kunt u deelnemen aan een gratis rondleiding door het gebouw en de bijbehorende tuin. Stichting Het Drentse Landschap heeft de buitenkant laten renoveren en de revitalisatie van het interieur van Oldengaerde staat in de planning. Tijdens de rondleiding worden er een korte filmpjes getoond van het bouwteam dat de revitalisering en restauratie van de havezate gaat begeleiden.

Geschiedenis Oldengaerde
Aan het begin van de 15e eeuw wordt Oldengaerde voor het eerst vermeld. Toen het gebouw in 1717 overging van de adellijke familie Van Echten naar het geslacht Van Dongen kreeg het zijn huidige classicistische vorm en uitstraling. In 1808 werd Oldengaerde gekocht door jonkheer Aalt Willem van Holthe. Destijds één van de rijkste inwoners van Drenthe. Oldengaerde bleef eeuwenlang privaat bezit tot het in 2013 werd overgedragen aan Stichting Het Drentse Landschap. Om verval en verlies van cultuurhistorische waarden te voorkomen is gestart met een revitaliserings- en restauratieproject voor de havezate, de bijgebouwen en de tuin. Niet alleen om de cultuurhistorische waarden van de locatie te behouden en versterken, maar ook om de locatie in de toekomst open te stellen voor publiek.

Aanmelden verplicht
Op 8 en 9 september, tussen 10.00 – en 16.00 uur geven deskundige gidsen (voorlopig voor de laatste maal) rondleidingen. Elk half uur start een nieuwe rondleiding (van circa een uur) door het huis en de tuin. Wilt u hieraan deelnemen? Dan is vooraf aanmelden via aanmelden@drentslandschap.nl verplicht! Vermeld hierbij alstublieft de dag en het dagdeel van uw voorkeur en met hoeveel personen u wenst te komen. U ontvangt nadien een bevestiging van uw aanmelding. Zonder bevestiging kunnen we u helaas niet verwelkomen bij een van de rondleidingen. Vol = vol.

Locatie: Havezate Oldengaerde, Westeinde 57, 7991 RT Dwingeloo.

Meer informatie:

  • Tijden:10:00 uur - 16:00 uur
  • Categorie:Rondleiding
  • Tarief kind:
  • Tarief volwassene:
  • Tarief senior:

Deel deze pagina