IJlst is een klein stadje in gemeente Súdwest-Fryslân en telt een van de Friese elf steden.

IJlst (Drylts in het Fries) is een van de kleinste Friese steden: Lyts mar Krigel (‘klein maar dapper’). Het is ook een van de oudste, kreeg al stadsrechten in 1268 en ontwikkelde zich tot een centrum van handel en scheepsbouw.

De vroegere welvaart is goed te zien aan de huizen langs de stadsgrachten Eegracht en Galamagracht, zoals aan de Renaissance trapgevel van het huis ‘De Messingklopper’ uit 1669. Typisch voor IJlst zijn de overtuinen: lapjes groen tussen het water en de straat, waar bewoners vroeger hun was lieten bleken. In IJlst werden scènes opgenomen van de film Schippers van de Kameleon (2003).

Aan de boorden van de Geeuw, de eeuwenoude vaarverbinding tussen IJlst en Sneek staat de unieke houtzaagmolen “de Rat” die nog volop in productie is.

Stammen die liggen te wateren, het geluid van de draaiende wieken, het gestamp van de op en neergaande zaagramen, de geur van vers gezaagd hout, hier ervaart u nog het oude houtzagersambacht zoals dat al ruim 3 eeuwen in “De Rat” dagelijks wordt uitgevoerd.

De molen is iedere zaterdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur en extra in de maanden mei t/m september op woensdag, donderdag, en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur

Kaart en route

Deel deze pagina