Harlingen stroomt opnieuw vol met ’s werelds mooiste Tall Ships

In de zomer van 2018 is Harlingen onderdeel van de grootste zeilrace ter wereld, The Tall Ships Races. Na het succes van 2014 is de Friese havenstad opnieuw gastheer, ditmaal als finishhaven voor The Tall Ships Races 2018. Tijdens de Sail In Parade op 3 augustus stroomt Harlingen vol met de grootste zeilschepen van de wereld, met aan boord 1.500 jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Het is de finish van de race, maar de start van een groots maritiem feest. Op 6 augustus vindt ter afsluiting de Sail Out Parade plaats waarna elk Tall Ship weer zijn eigen koers zal varen.

Tijdens de race varen jongeren tussen de 15 en 25 jaar mee van het traject Stavanger naar Harlingen. Op dit moment hebben meer dan 300 jongeren zich aangemeld bij Stichting Harlingen Sail. Ook nu kunnen trainees zich nog aanmelden via www.tsrh2018.nl.

Tijdens de race varen diverse schepen met diverse lengtes mee aan de race. De STI hanteert voor haar wedstrijden een indeling in lengteklassen. De Length Over All (LOA) is de lengte tussen de voorkant van de boegbalk en het hek. Daarbij horen niet de boegspriet, de preekstoel of andere uitsteeksels aan boeg of hek.

Klasse A:Tall Ships Harlingen 2014
Schepen die vierkant getuigd zijn en een LOA van 40 meter of langer hebben.
Klasse B:
Traditioneel-getuigde schepen die een LOA hebben van minder dan 40 meter.
Klasse C:
Modern-getuigde schepen die een LOA van minder dan 40 meter hebben. Bovendien mag deze klasse geen spinnakerachtige zeilen gebruiken.
Klasse D:
Modern-getuigde schepen die een LOA van minder dan 40 meter hebben en daarbij spinnakerachtige zeilen gebruiken.

Schepen van deze verschillende klassen stellen zich tijdens deze dagen open voor publiek. Culturen uit 30 verschillende landen komen samen en zijn onderdeel van een onvergetelijke nautische beleving. Naast de indrukwekkende vloot van schepen vinden op het water en aan de wal allerlei festiviteiten plaats. Zo vindt er een crew parade plaats, is er een kidsplein, zijn er dagelijks muzikale activiteiten en nog veel meer.