Stichting Het Drentse Landschap is aangewezen als Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM). De POM-status wordt sinds 2010 door het Ministerie van OC&W toegekend aan organisaties die op een professionele wijze monumenten beheren. Ze dienen dan wel eigenaar te zijn van minimaal 20 rijksmonumenten. Met deze status wil de rijksoverheid goed eigenaar- en opdrachtgeverschap stimuleren. Voor de eigenaar biedt de status van professionele organisatie voordelen bij de aanvraag voor instandhoudingssubsidie.

 

Stichting Het Drentse Landschap is een particuliere organisatie die zich inzet voor de natuur en het erfgoed in Drenthe. Ze beheert ruim 8600 ha natuurgebieden, meer dan 270 gebouwen en andere objecten en de helft van alle 54 hunebedden in Drenthe. Recent heeft de stichting bijvoorbeeld de zorg gekregen voor het Landgoed Oldengaerde, de kerk in Odoorn en de 3 molens van de gemeente Noordenveld.

Het Drentse Landschap kan door de erkenning gebruik maken van vereenvoudigde subsidieaanvragen voor de restauratie en instandhouding van monumenten. Daarnaast draagt de POM-status bij aan het vertrouwen dat de stichting geniet in haar rol als monumentenbeheerder.

De erkenning van het Rijk sluit naadloos aan bij de ontwikkeling van Het Drentse Landschap tot provinciale Trust. Het Drentse Landschap treedt in die rol op als hoeder van het Drentse cultureel erfgoed. Door de belangen van het erfgoed in brede zin te dienen, maar ook door verwerving, restauratie en beheer van monumenten. Dit zorgt voor een economische impuls voor de provincie. Door de beheerde monumenten te verhuren als vakantiewoning of open te stellen voor culturele en sociaal-maatschappelijke activiteiten worden ook toeristische en maatschappelijke belangen in de provincie gediend. Met de status van POM kan Het Drentse Landschap haar rol als Drentse Trust nog verder versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *