Tachtig procent van onze eetbare gewassen is voor bestuiving afhankelijk van de wilde bij. Zonder bestuiving door bijen zullen er geen aardbeien, tomaten of appels meer in de supermarkt liggen. De bij is dus onmisbaar, maar het kleine beestje is in gevaar. Maar liefst de helft van alle 358 Nederlandse bijensoorten is bedreigd. Daarom staken meer dan 500 vrijwilligers afgelopen vrijdag en zaterdag de handen uit de mouwen tijdens de Bijenwerkdag. Deze dag is een initiatief van Het Drentse Landschap en Landschapsbeheer Drenthe, in samenwerking met NLDoet! en Nederland Zoemt. Op zeventien locaties in de provincie werden bijenhotels gebouwd, open zandplekken gecreëerd en steilwandjes aangelegd.

 

Jong en oud aan het werk voor de wilde bij, dat is de Bijenwerkdag in de notendop. In bijna elke gemeente gingen bewoners, vrijwilligers en kinderen aan de slag. Ruim 700 bij- en vlindervriendelijke struiken en zeventien fruitbomen werden er dit weekend geplant. Op diverse heidevelden werden nestelplekken gerealiseerd, zoals plagplekjes, steilwandjes en een bijenheuvel. En om de voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) te verbeteren, werd voor 500m2 zadenmengsel beschikbaar gesteld.

 

In het Belevingsbos in Noordscheschut werd een insectenhotel geplaatst en konden kinderen zelf een mini-hotelletje bouwen. Gewapend met de bijen-zoekkaart, een zakje Drents zadenmengsel en het mini-hotel kunnen deze kinderen nu ook thuis de bij een steuntje in de rug geven. En tijdens de Bijenwerkdag op de Vlinderkamp, aan de rand van Gieten, werd een heuse insectenmuur gebouwd. Daar kunnen bijen, vlinders en andere insecten een beschut plekje vinden en in de omgeving nestelen.

 

Strijd voor het mooiste uitzicht

Ook in de wijk Oosterboer in Meppel werd zaterdag een insectenhotel geplaatst. Maar omdat bewoners allemaal het mooiste uitzicht op het insectenhotel wilden, ontketende zich een heuse ‘strijd’ over de locatie van het bouwwerk. Toen uiteindelijk de plek was bepaald vroeg een van de aanwezigen zich af of er daadwerkelijk van het insectenhotel gebruik zou worden gemaakt. Maar toen er prompt een citroenvlindertje op een van de houtblokken in het hotel landde, was ook daarover geen enkele twijfel meer.

 

Wat is Nederland Zoemt?

LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu slaan de handen ineen. Met maar één doel: de wilde bij moet zich hier thuis voelen. Samen laten we Nederland zoemen voor de wilde bij. Nederland Zoemt is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.