Elfstedenwandelpad

Met het Elfstedenwandelpad (ca. 240 km lang) krijgt Fryslân er een interessante route bij. Naast dat het pad uiteraard verwijst naar de Tocht der Tochten laat het Fryslân ook als één geheel zien. Het in twee richtingen bewegwijzerde wandelpad is voor zowel de langeafstandswandelaars als recreatieve wandelliefhebbers een prachtige ervaring. Wandelaars kunnen straks niet alleen bij strenge vorst, maar op elke dag en op elke gewenste plek met het Elfstedenpad beginnen.
In de loop van 2017 is de route het hele jaar te bewandelen. Het zal een aantrekkelijke tegenhanger worden van het Pieterpad; zonder twijfel het bekendste lange afstand wandelpad dat Nederland nu kent.
Wandelnetwerk Fryslân
Het Elfstedenpad sluit aan op wandelnetwerken die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld en die de komende jaren met elkaar verbonden worden. Het netwerk voor Waddenwandelen was als eerste klaar, samen met de regio Noordoost . Vorig jaar zijn daar Oranjewoud en een klein netwerk bij Nij Beets bijgekomen.  Bij het wandelnetwerk wordt – net als bij het fietsen – gebruik gemaakt van knooppunten. Uiteindelijk ligt er in 2018 een eenduidig recreatief routenetwerk voor heel Fryslân. Provincie Fryslân investeert nu in de ontwikkeling van een wandelnetwerk zodat daarmee een compleet recreatief routenetwerk ontstaat.