In het Duurzaamheidscentrum in Assen is vanaf 5 april de nieuwe expositie Assen Zoemt te bezoeken. In de interactieve tentoonstelling maakt het publiek op een speelse manier kennis met alle aspecten van het leven van de wilde bij. Wilde bijen en andere insecten zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de bestuiving van onze gewassen en daarmee onmisbaar voor de voedselvoorziening van mensen. Omdat iedereen er belang bij heeft dat het goed gaat met de wilde bij biedt de tentoonstelling ook informatie en tips om in eigen tuin en omgeving aan de slag te gaan. Zo gaat het bijvoorbeeld over het ophangen van insectenhotels (kan ook op een balkon!) en het zorgen voor geschikte planten en bomen in de tuin.

De expositie Assen Zoemt is onderdeel van het project Nederland Zoemt, dat al eerder op andere plekken in Nederland aandacht vroeg voor de wilde bij. Het is voor het eerst dat de interactieve tentoonstelling in Drenthe te zien is. Assen Zoemt sluit goed aan bij bestaande activiteiten van het Duurzaamheidscentrum. Naast het pand is een wilde bijenheuvel en een grote bijenstal en in de natuurlijke tuin staat een flink insectenhotel waar bijen huizen. De expositie haakt ook aan bij de aanpak van de gemeente Assen, die zich sinds vorig jaar officieel bij-vriendelijke gemeente mag noemen.

Assen Zoemt wordt op de ochtend van 5 april geopend door wethouder Janna Booij en is vanaf 12.00 uur gratis toegankelijk voor publiek. De eerste honderd bezoekers krijgen een zakje bloemenzaad als attentie mee naar huis zodat ze gemakkelijk zelf een bijdrage kunnen leveren aan een bij-vriendelijke omgeving.