Tientje voor een tegel'

Op 14 november is Stichting Het Drentse Landschap gestart met restauratiewerkzaamheden bij de Waterstaatskerk in Bovensmilde. De aanbouw wordt vernieuwd en het interieur wordt geschikt gemaakt voor allerlei activiteiten. Tijdens de restauratie werd al een ‘geldschat’ gevonden en kwamen unieke 19e -eeuwse plavuizen tevoorschijn. Over deze tegels is geen documentatie is te vinden en ze zijn tevens niet bekend bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Een unieke vondst.

Tijdens de werkzaamheden aan de kerkzaal werden banken verplaatst en kwam een plavuizenvloer uit de 19e eeuw tevoorschijn. De handgemaakte grijze, terracotta tegels zijn een cadeautje. De tijd heeft zijn weerslag gehad en een deel van de tegels is helaas niet geschikt voor hergebruik. Eeuwig zonde, want de vloer versterkt het historische karakter van de kerk. Het vertelt een verhaal.

Restauratie
De restauratie van de plavuizenvloer, waarvoor ook nieuwe tegels moeten worden bijgemaakt, is niet meegenomen in de oorspronkelijke plannen. Echter het historische verhaal en het unieke karakter dragen bij aan deze bijzondere kerk en daarom is besloten de vloer wel mee te nemen in de restauratie. Inmiddels is een expert gevonden die de tegels kan reproduceren en de verwachting is dat begin juli de vloer kan worden gerestaureerd. Dit is een omvangrijke klus, met de nodige financiële gevolgen.

Adopteer een tegel
Stichting Het Drentse Landschap roept uw hulp in: adopteer voor slechts €10,- een vloertegel. Dankzij uw bijdrage kunnen de tegels worden geproduceerd. Als tegenprestatie ontvangt u eeuwige dankbaarheid en een certificaat met een uniek nummer. Zodra de vloer is gelegd, kunt u met een plattegrond bepalen welke tegel van u is. Uiteraard blijft de vloertegel eigendom van Stichting Het Drentse Landschap en onderdeel van de kerk in Bovensmilde. Dankzij uw steun wordt dit unieke cultuurhistorische ensemble behouden.

Op www.drentslandschap.nl/adopteereentegel is meer informatie te vinden over de tegelactie en hier kunt u ook een tegel adopteren.