Friese Wouden

Het eeuwenoude cultuurlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden (Noordelijke Friese Wouden) is prachtig. Kenmerkend zijn de elzensingels, houtwallen en pingo’s. Nergens in Europa is zo’n buitengewoon mooi coulisselandschap te vinden. Boeren hebben destijds de bomenrijen rond de weilanden aangelegd als veekering.

Met de opkomst van prikkeldraad verloren de singels en ‘dykswâlen’ hun oorspronkelijke functie. Het noodzakelijke onderhoud ervan liep terug. Mede door de schaalvergroting in de landbouw dreigde het kleinschalige coulisselandschap zelfs te verdwijnen. Gelukkig zag men de grote waarde ervan op tijd in.

Betrokken agrariërs onderhouden het landschap. De boeren die aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer doen zijn aangesloten bij de vereniging Noardlike Fryske Wâlden.

Het vrijwel intact gebleven gebied is uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Het is een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.

http://www.np-drentsfriesewold.nl/

Beklim de nieuwe Bosbergtoren

bosbergtorenDe oude Bosbergtoren is in maart 2016 afgebroken. Bij de sloop is een oeroude eikenboom ontdekt die zich vlak onder de toren bevindt. Met deze unieke vondst is Appelscha is twee dingen rijker geworden: een moderne toren en een uniek natuurverschijnsel.

De nieuwe uitkijktoren is 35 meter hoog en is een ontwerp van architect Frans Beune uit Assen. Het ontwerp is geïnspireerd op de bast van een dennenboom en is twee keer zo hoog als de oude toren. De toren heeft rondom diverse balkons en bovenin glazen vloeren. Ook is de uitkijktoren toegankelijk voor bezoekers die slecht ter been zijn. Er is namelijk een lift in aangebracht.

Bekijk, beleef en ontdek Groningen, Friesland en Drenthe vanaf 35 meter hoogte.

De toren is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Kaartje kost € 2,-