Nationaal Park Drents Friese wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als nationaal park.

Belangrijke plaatsen aan de randen van het park zijn de dorpen Appelscha in Zuidoost-Friesland en Doldersum, Diever, Hoogersmilde, Wapse en Vledder in Drenthe. Grote delen van het gebied speelden een belangrijke rol in de esdorpencultuur.

Grenzeloos genieten

Maar er zijn al veel oudere sporen van bewoning. Bij Diever ligt een hunebed aan de rand van het park. Niet ver van Doldersum liggen een paar grafheuvels en op diverse plaatsen zijn sporen van bewoning uit het Neolithicum (Late Steentijd) en de ijzertijd gevonden. Midden in het park, vijf kilometer van Diever, ligt een onderduikerschol uit de Tweede Wereldoorlog.

In het park ligt een uitgebreid stelsel van geasfalteerde fietspaden. Veel toeristen komen er dan ook om te fietsen. Staatsbosbeheer heeft voor mountainbikers aparte routes aangelegd. Eind mei is de jaarlijkse internationale Drents Friese Wold wandelvierdaagse Diever.

meer info: www.np-drentsfriesewold.nl

Overnachten in Appelscha

RCN Vakantiepark De Roggeberg

Aankomende evenementen rond het Nationaal Park Drents Friese wold

Momenteel zijn er geen evenementen.