< Terug naar resultaten

Mussel – Ruiten A wandeltocht

  • -
  • 24 februari Vanaf 08:45 uur
Mussel – Ruiten A wandeltocht

Contact

Mussel – Ruiten A wandeltocht

Op zaterdag 24 februari wordt de Mussel-Ruiten A wandeltocht georganiseerd, met afstanden van 50, 40 en 25 kilometer.

Op zaterdag 24 februari 2018 organiseert de Friesche Lange Afstand Lopers (wv FLAL) de Mussel-Ruiten A wandeltocht. Wandelaars kunnen kiezen uit tochten van 50, 40 en 25 kilometer. De start is bij Partycentrum Rendering, Schoolstraat 8, 9541 CK Vlagtwedde:

50 km start 8.30 – 8.45 uur

40 km start 9.00 – 9.15 uur

25 km start 9.15 – 9.30 uur

Inschrijving: 1 uur voor de start
Inschrijfgeld: leden € 2.50 en niet-leden € 4.00 excl. herinnering

Te Voet door Westerwolde

De naam van de wandeltocht is ontleend aan de riviertjes Mussel A en Ruiten A die beide dwars door het mooie landschap Westerwolde stromen. Vooral de Ruiten A heeft de afgelopen jaren een ware verandering ondergaan, doordat men vanwege de ecologische hoofdstructuur de kanalisatie van de jaren 1960 weer ongedaan heeft gemaakt en het riviertje weer kan meanderen.Tevens is de verbinding met het veenriviertje de Runde bij Ter Apel weer hersteld. Mede door deze ingreep is het landschap in schoonheid wat natuur betreft enorm toegenomen. Het laatste project is het gebied ten zuiden van Vlagtwedde tot aan Sellingen, totaal 500 ha waar men in 2018 mee begint. Dan is Westerwolde bijna een waar ‘natuurreservaat’. Het mooiste gebied van de provincie Groningen. Het gebied maakt vanaf 1 januari 2018 deel uit van de nieuwe gemeente Westerwolde.

De routes gaan voornamelijk door drie mooie landschapselementen van Heerlijkheid Westerwolde , nl. het rivierenduinlandschap, het essenlandschap en beekdallandschap, waar de Mussel Aa met de Ruiten Aa samenkomen en verder gaan als de Westerwoldse Aa. Met vele mooie slingerpaadjes, kronkelende beekjes en mooie hoogte verschillen en eeuwen oude dorpen en gehuchten, zoals Onstwedde (Uneswido), Vlagtwedde (Flachwido), Wedde (van Wide = bos) met de Wedderborg (1360), die nog een rol heeft gespeeld in het begin van de 80jarige oorlog 1568 – 1648. De gerichtsplaats de Giezelbaarg, waar omstreeks 1590 negentien vrouwen wegens vermeende tovenarij opgehangen en levend verbrand werden. De buurtschap Wedderbergen, naam ontleend aan een aantal hoogten op de westoever van de Westerwoldse Aa, Ter Wupping (der Wippinge). De essengehucht Smeerling (Smerelke), een eeuwen oude kleine boeren nederzetting (beschermd dorpsgezicht). Je zult wel denken wat moet ik met al die oude plaatsnamen, maar ontdek daarin de historie, flora en fauna van dit deel van Westerwolde.

Oorspronkelijk was Westerwolde een soort bewoond eiland geheel omringd door veenmoerassen, het toenmalige ontoegankelijke grote uitgestrekte Bourentangerveen of Bourtangerveen. De herkomst van de naam Westerwolde(wolde = woud = bos) moet worden gezocht in het oosten, nl. in Duitsland. In vroegere akten van de abdij te Werden aan de Ruhr werd het gebied rond het jaar 900 aangeduid als Westerwalde, toen maakte Westerwolde nog deel uit van Westfalen, onderdeel van het land Saksen. Door de meanders van de beekjes, de oude boerderijen, de hoogte verschillen, de bossen, oeroude woonhuizen, kerken en gebouwen is het een mooi gevarieerd vriendelijk uitstralend gebied en daardoor een uniek stukje Groninger landschap en juist daardoor een eldorado voor wandelaars , fietsers en natuurliefhebbers.

De drie routes zijn geheel anders dan twee jaar geleden, toen ieder met volle aandacht bezig was om zich vanwege gladheid op de been te houden. De routes gaan met de klok mee door het landschap en gaan globaal van Vlagtwedde, Ellersinghuizerveld, Metbroekbos naar Smeerling, Onstwedder-Barlage, Onstwedde (valt net buiten de nieuwe gemeente Westerwolde, maar maakt deel uit van het landschap Westerwolde), Holte, Höfte, Wessinghuizen (50 km 2x), Giezelbaarg, Veele, Vlagtwedder-Barlage en weer terug naar Vlagtwedde.

De drie routeontwerpen is van ouds weer in vertrouwde handen van bekende Flal routeontwerpers, dus allemaal tot ziens in Vlagtwedde, gelegen in het hart van het mooie Westerwolde.

Meer informatie:

  • Tijden:08:45 uur - 18:30 uur
  • Categorie:Wandelen
  • Tarief kind:
  • Tarief volwassene:€4,-
  • Tarief senior:€4,-

Deel deze pagina