< Terug naar resultaten

Cursus Boerenerven in Zuidwolde

  • -
  • 21 februari Vanaf 20:00 uur
Cursus Boerenerven in Zuidwolde

Contact

Cursus Boerenerven in Zuidwolde

De Werkgroep Boerenerven Drenthe geeft een cursus voor mensen die hun boerenerf willen inrichten met liefde voor de historie en passend in het landschap. Uiteraard zijn ook andere geïnteresseerden van harte welkom. Er zijn twee cursusavonden, op donderdag 21 en 28 februari. Op zaterdag 23 februari is er een fietsexcursie waarbij de praktijkvoorbeelden die we onderweg tegenkomen, ons zullen uitdagen tot discussies. Deze cursus wordt gegeven in Dorpshuis De Boerhoorn in Zuidwolde.
.
Vragen over het erf
De Werkgroep wil de sobere, functionele inrichting van oude erven onder de aandacht brengen en tegelijkertijd inspiratie geven aan nieuwe boerderijbewoners. Deze bewoners hebben hun droom verwezenlijkt: ze zijn in een klein dorp of “buiten” gaan wonen, soms met een flinke lap grond erbij. De boerderij is verantwoord verbouwd en dan moet het erf nog ingericht worden. Er komen allerlei vragen. Wat te doen met het oude stookhok, met de scheefgezakte appelboom, waar moet het terras komen en welke streekeigen bomen en struiken horen op het erf? Hoe kun je het privé-deel op een goede manier afschermen op een van oudsher ‘open’ boerenerf? Moet er een heg komen en welk soort dan? Tijdens de cursus wordt ingegaan op al deze vragen.

Breed inzicht
In twee avonden leert de cursist hoe je naar een erf en de historie moet kijken, welke uitgangspunten de basis vormen voor een ontwerp en welke materialen gebruikt kunnen worden. Veel hangt samen met het type landschap, de manier waarop er vroeger is geboerd, de ouderdom en de architectuurkenmerken van de boerderij. Het gebouw, het landschap en het erf vormen één geheel en dat maakt het nodig ook te kijken naar de bouwstijl, naar de boerderijen in de buurt en naar het streekeigene in het landschap. De cursisten krijgen een breed inzicht in zowel het streekeigene als in de mogelijkheden voor hun eigen erf. Tijdens de fietsexcursie kunnen de cursisten de opgedane kennis aan de praktijk toetsen: fietsen, kijken en discussiëren.

Opgave
Aanmelden is noodzakelijk en kan tot donderdag 14 februari a.s. via boerenerven@drentslandschap.nl. De kosten bedragen € 30,- (incl. koffie/thee en lesmateriaal). De theorieavonden zijn van 20.00 tot 22.00 uur en de fietsexcursie (3 maart) is van 09.30 tot plm. 13.00 uur. Cursusplaats: Dorpshuis De Boerhoorn, Oosterweg 14, 7921 GB Zuidwolde.

Meer informatie:

  • Tijden:20:00 uur - 22:00 uur
  • Categorie:
  • Tarief kind:
  • Tarief volwassene:€30,-
  • Tarief senior:€30,-

Deel deze pagina