Texel was voor de Duitse bezetter een belangrijke schakel in de verdediging van West-Europa en het mogelijk afslaan van een geallieerde invasie vanuit Engeland. Op het eiland stonden tijdens de oorlog meer dan 700 bunkers. Een groot deel daarvan is afgebroken. Toch zijn er op een aantal plekken nog bunkers te vinden.
De Texla-bunker is genoemd naar het gelijknamige huis vlak ernaast. Het is een communicatiebunker van het type R617, gebouwd in 1943. Hier werden verbindingen gelegd tussen het vasteland en de batterijen op het eiland.
De Texla bunker speelde een belangrijke rol tijdens de Georgische Opstand. Op 6 april 1945 werd de bunker het hoofdkwartier voor de Georgische soldaten, die een opstand tegen de Duitsers begonnen. Texelse mannen werden opgeroepen zich aan te sluiten bij de opstandelingen voor een gewapende strijd en moesten zich melden bij de Texla. Hier wilden de Georgiërs voorkomen dat de Duitse bezetter om versterking zouden vragen. Door beschietingen van Duitse soldaten zijn hier de eerste burgerslachtoffers gevallen. Sporen van de strijd zijn nog altijd zichtbaar.
In 2017 is de bunker in particulier bezit gekomen. Tijdens Bunkerdag kun je er een kijkje nemen en leer je meer over de Tweede Wereldoorlog op Texel. De nabijgelegen paardenbunker is ook open!