< Terug naar resultaten

Beleef de schaapskudde

Schaapscheren en kinderactiviteiten in Doldersum

  • -
  • 19 mei 2019 Vanaf 11:00 uur
Beleef de schaapskudde

Contact

Beleef de schaapskudde

De schapen van Het Drentse Landschap worden op zondag 19 mei a.s. uit hun winterjas geholpen. Op de schaapskooi Doldersum kunnen bezoekers tussen 11.00 en 16.00 uur bekijken hoe herder Catrinus Homan dit doet. Daarnaast geeft hij diverse demonstraties schapen drijven en legt hij uit waarom een gescheperde kudde zo belangrijk is voor het in stand houden van de heide. Ook zijn er diverse kinderactiviteiten rondom het schaapscheren. De toegang is gratis. Locatie: Huenderweg 1 bij Doldersum.

Beheer heide
Om te voorkomen, dat de heide verandert in bos, worden er diverse beheersmaatregelen toegepast, zoals plaggen, maaien en begrazing door schapen en runderen. De heide van het Doldersummerveld en Wapserveld wordt begraasd door een grote kudde Schoonebeker heideschapen onder hoede van een schaapherder. De schapen brengen de nacht door in hun schaapskooi. Deze schaapskooi is een eigentijdse variant op het eeuwenoude potstalsysteem. De mest uit de kooien wordt gebruikt om de bloemrijke graanakkers aan de rand van het veld te bemesten. In feite bestaat het beheer uit de nabootsing van het grondgebruik, dat heeft geleid tot het ontstaan van de heide.

Schaapscheren
Het scheren van de schapen gebeurt elk jaar in mei en juni. De overvloedige wol moet verwijderd omdat de schapen anders bij warm weer oververhit raken. De herder van het Doldersummerveld zal op 19 mei het scheren van de schapen demonstreren en de bezoekers hierover de nodige uitleg geven. Speciaal kinderen zijn hierbij van harte welkom om op hun eigen manier deel te nemen aan het scheren en het verwerken van de wol.

Honden mogen niet mee, ook niet aangelijnd.

Meer informatie:

  • Tijden:11:00 uur - 16:00 uur
  • Categorie:Lente evenement
  • Tarief kind:
  • Tarief volwassene:
  • Tarief senior:

Deel deze pagina