zeehondencentrum pieterburen

 

Zeven dagen per week wordt er in Zeehondencentrum Pieterburen door een toegewijd team van dierenartsen, zeehondenverzorgers en vrijwilligers vanuit de hele wereld gezorgd voor zeehonden in nood. Met een bezoek aan het Zeehondencentrum sta jij zélf midden in het ziekenhuis. Je kijkt mee met de dagelijkse verzorging van de zeehonden, maakt kennis met het Seal Rescue Team en leert er alles over de zeehond en hun leefgebied, UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Kijk, leer, beleef en doe mee tijdens een een interactieve quiz, een leerzame show of meet & greet in het bezoekerscentrum.

Maar ook buiten het centrum neemt het Zeehondencentrum je heel graag mee in hun werk. Bijvoorbeeld tijdens de unieke belevenis van het zeehonden vrijlaten, een bijzondere ontdekkingstocht op de Waddenzee of een educatieve beach clean up.

Het Zeehondencentrum ontvangt geen subsidies en is daarmee compleet afhankelijk van entreegelden, donaties en giften. Dus met een bezoek aan het centurm, steun je ook direct de zeehonden in opvang! 

Het zeehondenziekenhuis van Europa

Zeehondencentrum Pieterburen is hét zeehondenziekenhuis van Europa. Maar hoe ziet dat eruit? De verzorgers weten precies hoe ze moeten werken om het dier de beste zorg te geven: stil en zorgvuldig handelen, zodat de zeehond zo min mogelijk stress ervaart. Tijdens je bezoek kijk je mee met het deskundige team en de verzorging in de drie verschillende van opvang. Van binnen waar ze nog intensieve zorg krijgen tot aan het grootste buitenbad, waar de zeehonden zelf hun vis op eten.

En wist je dat er een permanente operatiekamer in het Zeehondencentrum is? Dierenartsen voeren hier levensreddende operaties uit. Dankzij de opgedane kennis en ervaring hebben zij honderden zeehonden een tweede kans gegeven. Wie weet ontmoet jij één van de dierenartsen tijdens een meet & greet.

Healthy Seal, Healthy Sea

Het Zeehondencentrum zet zich elke dag in om onnodig opvang te voorkomen, want de beste leefomgeving voor iedere zeehond is een gezonde zee. Pas als een dier het echt niet zelf kan redden, wordt het opgevangen in Pieterburen. Eenmaal hersteld en aangesterkt, dan gaan de dieren weer terug naar hun thuis: de Waddenzee. Geen enkel dier blijft permanent in de opvang. 

In de opvang kijkt het team verder dan het individuele dier. De specialistische kennis zetten ze – naast het verzorgen van zeehonden in nood – ook in om problemen in de leefomgeving van de patiënten te signaleren. Hierbij is de zeehond de graadmeter voor een gezonde Waddenzee. Wat dit precies betekent, leer je tijdens een bezoek in het Zeehondencentrum.

Duik in de mythes van De Kraak

Van 16 juli t/m 18 september

Deze zomer kun je je in Zeehondencentrum Pieterburen onderdompelen in een bijzondere wereld vol onderwaterverhalen. De Kraak, een mythische reuzenoctopus, neemt je mee op reis. Hij laat zien hoe de mens al van oudsher met de onstuimige zeenatuur probeert te leven. Hoe dat vaak hopeloos fout loopt, maar ook hoeveel moois eruit kan ontstaan. Verschillende animatiefilms vertellen grappige, ontroerende en soms spannende verhalen over bijzondere ontmoetingen tussen mensen en onderwaterwezens. Ze kunnen ons iets leren over hoe we als mensen om kunnen gaan met de zee, de Wadden en de kust. De Kraak is gratis te bezoeken bij entree van het Zeehondencentrum en is te zien tot en met 18 september 2022.

Adresgegevens:

  • Hoofdstraat 94a
  • 9968 AG Pieterburen

  • Ja

Openingstijden:

  • 10:00-17:00 uur
  • 10:00-17:00 uur
  • 10:00-17:00 uur
  • 10:00-17:00 uur
  • 10:00-17:00 uur
  • 10:00-17:00 uur
  • 10:00-17:00 uur

Een kijkje nemen

Kaart en route

Aankomende evenementen bij het Zeehondencentrum

Deel deze pagina