FELIDA

FELIDA Big Cat Centre is een opvangcentrum van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS. VIER VOETERS (internationaal bekend als FOUR PAWS) heeft wereldwijd diverse opvangcentra en reservaten voor beren, orang-oetans, olifanten en grote katachtigen. FELIDA in Nijeberkoop, Friesland, is hier één van.

Het opvangcentrum werd in 2014 door Stichting VIER VOETERS overgenomen. De tijgers en leeuwen die FELIDA hun thuis kunnen noemen zijn gered uit circussen, verwaarloosde dierentuinen en privébezit. In Nijeberkoop krijgen ze de rust en professionele zorg die zij nodig hebben om te herstellen van hun trauma’s.

Dieren die fysiek en mentaal in staat zijn om de lange reis te maken, worden overgebracht naar LIONSROCK, het VIER VOETERS reservaat voor grote katachtigen in Zuid-Afrika. Zo zijn in de afgelopen jaren al 14 grote katachtigen van FELIDA naar LIONSROCK verhuisd.

Een bijzonder verhaal

In 2017 kreeg VIER VOETERS bericht over dertien verwaarloosde dieren in Magic World, een door oorlog verscheurde dierentuin nabij Aleppo, Syrië. Na een lange en zenuwslopende reddingsactie was het een reddingsteam van VIER VOETERS gelukt om de dertien dieren te bevrijden uit het oorlogsgebied. Voor vijf leeuwen, twee tijgers, twee beren, twee hyena’s en twee honden kon eindelijk een nieuwe toekomst beginnen. De beren, hyena’s en vier leeuwen kregen een nieuw leven in Al Ma’wa for Nature and Wildlife, een reservaat in Jordanië dat VIER VOETERS beheert in samenwerking met Princess Alia Foundation.

Eén leeuw verhuisde naar LIONSROCK, ons reservaat in Zuid-Afrika. De honden kregen een nieuw leven bij een gezin in Canada. En de tijgers, Sultan en Sayeeda, werden naar het Friese Nijeberkoop gebracht. In oktober 2017 kwamen de twee dieren na een lange reis aan in FELIDA. In hun nog jonge leven kenden zij niks anders dan oorlogsgeweld, maar in FELIDA kunnen zij nu genieten van de ruimte, gezonde voeding, leuke verrijking om mee te spelen en bovenal van de rust. In augustus zijn de twee tijgers gesocialiseerd en gaan sindsdien samen door het leven. Hoewel zij nog een lange weg te gaan hebben, is het bijzonder om te zien welke ontwikkelingen de twee jonge dieren hebben meegemaakt in het afgelopen jaar.

Sultan

VIDEO’S:

De reis van Sultan en Sayeeda naar FELIDA
Sayeeda in FELIDA
Sultan in FELIDA
Vet check Sultan en Sayeeda
Sultan en Sayeeda zijn gesocialiseerd
Reddingsmissie Aleppo terugblik

Een nieuw leven voor drie leeuwen

De leeuwen Masoud en Terez hadden een moeilijke start in het leven. Ze werden geboren in Razgrad Zoo, een dierentuin in Bulgarije die tevens diende als illegaal fokstation. “Zonder enige kennis van zaken werd er met leeuwenkoppels gefokt die familie waren, met zieke en misvormde dieren tot gevolg”, vertelt Barbara van Genne, VIER VOETERS expert voor grote katachtigen. Ook Masoud en Terez zijn het resultaat van inteelt: zowel hun ouders als grootouders zijn broer en zus. Daarbij werden ze vlak na hun geboorte verstoten door hun ouders. Ze overleefden, maar op het nippertje. De twee jonge welpen kampten met diarree, uitdrogingsverschijnselen en ademhalingsproblemen. Masoud en Terez werden naar een dierenkliniek in Sofia gebracht. Hier werden ze met de hand opgevoed. Ondertussen maakte een team van VIER VOETERS zich gereed om hen naar FELIDA Big Cat Centre te brengen, ons opvangcentrum voor grote katachtigen in Nederland. “Bij FELIDA zijn we gespecialiseerd in de opvang van zieke en getraumatiseerde grote katachtigen”, vertelt Simone Schuls, manager van FELIDA.

Dit ging echter niet zonder slag of stoot: de Bulgaarse autoriteiten stemden eerst in met opvang door VIER VOETERS, maar zagen er toen ineens vanaf. Toestemming om ze te transporteren werd niet gegeven. Dit zorgde voor een internationaal protest: VIER VOETERS startte een petitie die wereldwijd werd getekend en Bulgaarse dierenliefhebbers organiseerden diverse protesten op straat.
Na wekenlange onderhandelingen en dankzij de wereldwijde en liefdevolle steun kreeg VIER VOETERS dan toch eindelijk groen licht. Van Genne: “Toen we de vergunning kregen om Masoud en Terez te verhuizen, was dat een enorme opluchting!” Op 4 februari 2018 was het zover: de lange reis kon beginnen. Via Roemenië, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en uiteindelijk Nederland kwamen Masoud en Terez, vergezeld door het reddingsteam en na een reis van bijna 40 uur, eindelijk aan in FELIDA. Nog geen twee maanden nadat de leeuwenwelpen Masoud en Terez zijn aangekomen bij FELIDA, was het de beurt aan Ivan-Asen! Net als Masoud en Terez werd ook Ivan-Asen geboren in Razgrad Zoo.

Ivan-Asen

Ook hij had een moeilijke start in het leven: ontoereikende voeding, erbarmelijke omstandigheden, gebrek aan medische zorg en een klein vies binnenverblijf hebben ervoor gezorgd dat Ivan-Asen in kritieke toestand verkeerde. Daarbij is hij het resultaat van inteelt, want zijn ouders (de grootouders van Masoud en Terez) zijn broer en zus. Gelukkig konden we hem tijdelijk in Sofia Zoo laten aansterken. Maar om Ivan-Asen een waardig en gezond leven te geven, heeft hij intensieve en specialistische zorg nodig. Deze zorg kan FELIDA Big Cat Centre hem geven. Sinds eind maart 2018 leeft Ivan-Asen in FELIDA.

VIDEO’S:

De reis van Ivan-Asen naar FELIDA
De reis van Masoud en Terez naar FELIDA
Masoud en Terez voor het eerst naar buiten
Masoud en Terez zijn 1 jaar geworden

Rhadja

Adresgegevens:

  • Grindweg 22
  • 8422 DN Nijeberkoop

Deel deze pagina