Westerwolde

Westerwolde is een streek in het Nederlandse Oost-Groningen rondom de riviertjes de Ruiten-Aa, de Mussel-Aa en de Westerwoldse Aa. Ten westen en zuiden liggen de Groningse Veenkoloniën, ten noorden het Reiderland en ten oosten het Emsland (Duitsland). De dorpen Alteveer, Ter Apel, Sellingen, Vlagtwedde, Onstwedde, Wedde, Vriescheloo, Bellingwolde en Blijham horen bij deze streek.

Westerwolde bestaat uit een gevarieerd natuurlandschap. Staatsbosbeheer beheert ca. 2.300 hectare natuur. Natuurmonumenten beheert het natuurgebied de Dal van de Ruiten A ca. 85 hectare. Oude bossen, het laatste stukje hoogveen van Groningen, grote stukken heidevelden, vennen en moerassen, beekjes en riviertjes

Tegenwoordig wordt de streek geleidelijk aan verder ontwikkeld voor het toerisme. Een probleem hierbij is dat Oost-Groningen bij veel Nederlanders een wat negatieve klank heeft als een afgelegen en saai gebied. De rust en ruimte van het landschap zijn de sterke punten.

Het dorpje Bourtange trekt inmiddels veel toeristen door de gereconstrueerde vesting. Het Ruiten-Aa-kanaal is voor de pleziervaart weer bevaarbaar gemaakt.