< Terug naar resultaten

Bustour langs havezaten in Zuidwest Drenthe

‘Huizen van stand’

  • -
  • 10 mei 2019 Vanaf 09:30 uur
Bustour langs havezaten in Zuidwest Drenthe

Contact

Bustour langs havezaten in Zuidwest Drenthe

Een bijzondere bustocht langs ‘huizen van stand’ in het mooie Zuidwest Drenthe. Wolter ter Steege, gids bij het Drents Archief en Het Drentse Landschap, vertelt tijdens deze dagtocht op vrijdag 10 mei over de adellijke eigenaren van deze landgoederen, het leven op de Drentse havezaten, het oude esdorpenlandschap en de verdwenen havezaten. Hij neemt u mee naar huizen van stand in Zuidwest Drenthe waar de bezoeker gewoonlijk niet binnenkomt. De dagtocht is van 9.30 – 17.30 uur en kost
€ 69 per persoon, inclusief lunch en koffie en thee met iets lekkers. Aanmelden is noodzakelijk en kan via touring@arriva.nl

Esdorpen en Franse grandeur
Na een inleiding en een kop koffie in het Drents Archief rijdt de bus via het oude esdorp Leggeloo naar de twee havezaten Westrup in Dwingeloo. De tocht voert verder naar de huisplaatsen van de havezaten Entinge en Batinge. Ooit waren het huizen van Franse grandeur, nu zijn ze verdwenen. Havezate Oldengaerde, ook in Dwingeloo, was tot voor kort nog familiebezit. In 2013 schonken de zusters Willinge het huis aan Het Drentse Landschap. Na een korte wandeling door de tuin rijdt de bus door naar landgoed Overcinge in Havelte voor de lunch.

Verdwenen Havezaten
Via het mooie landgoed Rheebruggen, hier stond tot 1830 een havezate, rijden we langs de restanten van het huis van stand in Ansen. Het nabij gelegen Borgbargien is het restant van een motte, een middeleeuwse versterking op een kunstmatige heuvel. Via Ruinen, waar de oude huisplaats van Oldenhave nog goed te zien is in het landschap, gaat de tocht verder. Via huis te Echten en het prachtig gelegen kerkje van IJhorst wordt de dag chic afgesloten met een kopje koffie of thee en iets lekkers op havezate de Havixhorst.
Datum, tijd en plaats

Vrijdag 10 mei 9.30 – 17.30 uur.
Deelnemers uit Groningen kunnen in Groningen instappen, halte rondvaartboot tegenover het Hoofdstation (8.45 uur). In Assen kan men gratis parkeren en op de bus stappen bij de Bonte Wever (9.15 uur). Deelnemers die met de trein komen kunnen van het station in Assen naar het Drents Archief lopen. Retour in Groningen om 17.35 uur en in Assen bij de Bonte Wever om 18.15 uur.

Meer informatie:

  • Tijden:09:30 uur - 17:30 uur
  • Categorie:Expositie
  • Tarief kind:
  • Tarief volwassene:€69,-
  • Tarief senior:€69,-

Deel deze pagina

De Havixhorst